Därför ska du ha ND-filter till din drönare
Vad gör ett ND-filter?
Ett Neutral density-filter reducerar mängden ljus som kommer till kamerans sensor, tänk dig som ett par solglasögon fast för kameran. Detta används ofta inom filmbranschen för att få en eftersträvad slutartid.
För att ett filmklipp ska upplevas som mjukt och trevligt att se på ska helst slutartiden vara relativt låg, för att det ska skapas så kallat motion blur. Vanligen siktar man på dubbla frameraten, det vill säga att om man filmar i 25 fps, så vill man generellt ha en slutartid på 1/50. Det finns såklart olika tillfällen när vissa saker är att föredra och andra tillfällen något annat men detta är en bra grundregel.
På en DJI Mavic Air där det inte går att ställa in bländare (även kallat f-stop), så är det mest naturliga att ställa in exponeringen med slutartiden istället, vilket då kan bli problematiskt om det är väldigt ljust ute och man tvingas använda en slutartid på 1/1000 för att inte överexponera bilden.
Nedan är två exempel, båda skärmklipp från en DJI Mavic Air, den ena bilden med slutartid 1/1000 och den andra bilden med 1/50, där ett ND-16 använts.
Som du ser så är klippet utan ND-filter mycket skarpare runt hela bilden och kan lätt upplevas som hackig, medan det klippet med ND-16 känns mycket mjukare och trevligare att titta på. Samtidigt så är mitten av bilden lika skarpa i båda klippen.
ND-filter kommer i olika styrkor för att du ska ha ett filter som passar just ditt förhållande och i detta filterpaket kommer följande filter:
- ND4 har ett ljusgenomsläpp på: 25%
- ND8 har ett ljusgenomsläpp på: 12.5%
- ND16 har ett ljusgenomsläpp på: 6.25%
- ND32 har ett ljusgenomsläpp på: 3.12%
För att sätta på filtret på drönaren så skruvar du först bort skyddet runt linsen, för att sedan skruva på ND-filtret i dess ställe, se bild.
Efter bild img src="/upload/artiklar/mavicmedskydd-darfor-ska-du-ha-nd-filter-dronare-kamda-1.jpg" alt="" width="1200" height="1058" />
Andra användningsområden för ND-filter kan vara exempelvis när man ska ta foto på vatten eller på trafik i kvällsljus. Vatten blir slätare och ser mjukare ut vid användning av längre slutartid. Trafik vid kvällsljus ser mer ut som ett konstverk med massa streck av ljus än just vad det är, trafik.
Artikel skriven av: Videograf Pelle Lund