Fototips för nybörjaren

Så, du har skaffat en kamera och är redo att börja fotografera. Du kanske vill fotografera familjen i vardagen eller på semestern, ta fina bilder på ditt husdjur eller så vill du en dag ta ditt fotograferande till en helt ny nivå. Oavsett så börjar alla som nybörjare, därför vill jag nedan ge några tips som kan hjälpa dig att få bilderna som du önskar redan i början av din fotokarriär.


Lär dig att använda din kamera

Oavsett om du använder en digital kompaktkamera, systemkamera eller en mobiltelefon är det viktigt att lära sig att använda sitt verktyg. Läs manualen eller sök på nätet efter information om just din kameramodell och testa dig fram. När du kan grunderna kommer du att bli mer effektiv eftersom du vet var alla knappar sitter och kan dess funktioner utantill.

Lär dig exponeringstriangeln

 

Exponeringstriangeln består av ISO, slutartid och bländartal. Dessa inställningar har i regel varsin knapp där du kan justera värdet på dem på din kamera (förutsatt att du fotograferar i manuellt läge).

ISO – Högt ISO-tal = brusigare bilder men ger mer ljus, används under mörkare förhållanden, lägre ISO-tal är att föredra för att minimera brus. Ju nyare kamera du har desto bättre brushantering har den.




Till vänster ser du en bild tagen med ISO 12800 och till höger ser du en bild tagen med ISO 200.

Slutartid – Hur snabbt slutaren i kameran stängs när du tar en bild. Vid rörliga motiv som barn, sport och liknande krävs en snabbare slutartid då det annars blir rörelseoskärpa, ditt motiv blir alltså suddigt. Rörelseoskärpan kan dock vara önskvärd vid exempelvis landskapsfotografering där rinnande vatten blir lent och mjukt på bilden om man använder en lång slutartid. 
Tips! En tumregel brukar vara att inte ha längre slutartid än vad brännvidden du fotograferar med är, exempel: Fotograferar du med ett 50mm-objektiv bör du ej fotografera under 1/50s för att få skarpa bilder.

Till vänster ser du en bild tagen med slutartiden 1/100 sek och till höger ser du en bild tagen med slutartiden 1 sek.


Bländartal – Här bestäms skärpedjupet och hur mycket ljus som släpps in, ju högre bländartal (f-tal) desto mer blir i fokus i bilden (bra för landskapsfotografering, stora grupper av människor). Om du använder ett lägre bländartal blir endast det du fokuserar på i fokus och resten av bilden blir oskarp.
Tips! Ska du fotografera en stor grupp människor kan man ibland använda sig av regeln: antal personer i bilden = bländartalet, om du exempelvis ska fotografera 8 personer i samma bild ska du ha bländartal 8 (f/8) för att få alla i fokus och skarpa.


Till vänster ser du en bild tagen med bländare f/4.5 och till höger ser du en bild tagen med bländare f/22.


Gå ifrån auto

Känns det fortfarande lite läskigt att gå ifrån auto-funktionen? Då kan du alltid använda ethalvautomatiskt program som de allra flesta moderna digitala kameror har idag. De tillåter dig att endast ändra på en eller några inställningar och kameran hjälper dig med resten.

Jag använde mig ofta av P-automatik (på min Canon) när jag var nybörjare, då får jag välja bländartal (alltså skärpedjupet) och kameran sköter resten (alltså ISO och slutartid). Det blir då mindre för mig att tänka på samtidigt som jag stegvis lär mig exponeringstriangeln.

Ljuset gör skillnad

Inomhusfotografering är oundvikligt, det är dock ett faktum att ljuset inomhus är sämre än utomhus och varierar kraftigt beroende på belysning, färg på möbler, väggar och övrig inredning. Ofta resulterar detta i en gul ton på dina bilder, något som lätt undviks genom att ändra vitbalansen i kameran.
Tips! Fotografera gärna vid ett fönster om det är på dagen, då kommer det ofta in jämnt fint och naturligt dagsljus genom fönstret.

Naturligt ljus är det bästa, det spelar egentligen ingen roll om du fotograferar produktbilder, familjebilder eller naturbilder. Ljuset varierar under dagen så planera gärna din fotografering. Undvik att fotografera mitt på dagen en solig dag när solen står som högst, framför allt om du ska fotografera människor. När solen är så stark och står så högt blir det nämligen gärna hårda skuggor på ditt motiv vilket inte alltid är så smickrande för människor, försök då att hitta en plats i skuggan som ger jämnare ljus istället.

”Golden hour” eller ”magic hour” är begrepp som är bra att känna till inom fotografin. ”Golden hour” syftar på timman efter soluppgång och timman före solnedgång. Under denna timman blir ljuset mer guldigt (golden) och kommer ge dina bilder ett finare ljus.


Tänk på kompositionen

Tänk alltid på kompositionen och prova olika alternativ. Ta en bild med rekvisita, en utan, vrid på motivet, flytta motivet lite åt sidan och fortsätt så. Här handlar det om att balansera olika element och skapa symmetri i bilden.

Bra kameratillbehör

Objektiv – Man växer ofta ur kitobjektivet som medföljer kameran ganska snabbt, många köper då ett prisvärt 50mm-objektiv som finns hos de flesta tillverkare som har lägre bländartal vilket gör det mer ljusstarkt och snyggare skärpedjup.

Stativ – Bra att ha om du behöver använda dig av längre slutartider och slippa rörelseoskärpan som kan bli vid handhållen fotografering.

Filter – Olika filter har olika ändamål, läs gärna våra andra artiklar om våra olika filter.

Putsduk – Minimera risken för repor genom att använda en bra putsduk istället för tröjan eller vad du nu har till hands.

Redigeringsprogram – Det finns många bra gratisprogram som kan hjälpa dig få till sista touchen på din bild.

Läs också vår artikel om 12 nödvändiga fototillbehör som varje fotograf bör ha!


Perfekta bilder

Man vill ofta ha perfekta bilder när människor tittar in i kameran och ler men glöm inte att ta bilder annars också. Att fånga ögonblicken när någon skrattar åt ett skämt, tittar in i varandras ögon eller när barnen leker i trädgården är också roliga minnen att ha. 

Följ dina intressen

Vad är det egentligen som du tycker är roligt att fotografera? Är det när barnen leker? Eller på din katt/hund/häst? Har du något annat intresse som går att kombinera med fotograferingen? Fundera på detta och fotografera det du tycker är roligt, det kommer troligtvis inspirera till ännu mer fotografering.



Övning ger färdighet

Ju mer bilder du tar desto duktigare kommer du att bli. Du lär dig mycket genom att bara prova dig fram. Använd olika inställningar, prova andra vinklar, testa att fota under en annan tid på dagen, ju mer du testar ju mer bekväm kommer du att bli med din kamera och då kunna ta ännu bättre bilder.

Ha tålamod

Du kommer inte bli en mästerfotograf över en natt, att bli bra på något kräver tid, tålamod och övning. Det roliga med fotografering är att du enkelt kan se din utveckling. På bara några månader kommer du troligtvis se skillnad när du tittar tillbaka på när du började jämfört med nu. För varje foto du tar är du en erfarenhet rikare som du kommer ha nytta av för framtida fotografier.

Köp produkterna här