Lär dig mer om GND-filter (Halvtonade ND-filter)
Vad är ett GND filter?
Vad är ett graderat neutralt densitetsfilter (GND filter)?
Ett annat namn för GND filter är halvtonade ND-filter, eller halvtonade gråfilter.
De kan antingen vara cirkulära eller rektangulära, billigare varianter finns i den cirkulära formen medan rektangulära GND filter är till för landskapsfotografer som vill ta ett kliv uppåt i sina landsskapsbilder.
Rektangulära filtersystem som finns i flera olika märken som exempelvis: Haida, Lee & Cokin. Dessa filtersystem har i princip konstruerats för att förbättra användningen av GND-filter. Haidas GND filter är tillverkade av optiskt glas från Schott vilket enligt många anses vara ett material av bättre kvalitet. Läs mer om Haidas filtersystem här!
En bild som är tagen mitt på ljusa dagen utan ett graderat ND-filter (GND filter) är ofta lagom exponerat på marken men alldeles för ljus i himlen för att ge ett balanserat intryck. Detta kan fixas till i bildbehandlingsprogram, men det kan ibland vara svårt att få med alla detaljer. Du kanske även vill tillbringa mer tid ute på fältet och ta bilder istället för att redigera dem?
Denna bild är tagen utan GND filter
(Bilden är från Haida, tagen av Simone Cmoon (Schweiz))
Denna bild är tagen med ett mjukgraderat GND filter
(Bilden är från Haida, tagen av Simone Cmoon (Schweiz))
Vilket problem löser GND-filter?
Du kan se effekten GND filter har på landskapen
En av de största utmaningarna i landskapsfotografering och i fotografering överhuvudtaget är att få en korrekt exponerad bild. Det är av denna anledning som många landskapsfotografer älskar att vara ute och ta bilder under morgonen eller på kvällen när ljusstyrkan och kontrasten är hanterbar. Kontrasten blir svår att hantera på ljusa dagar, men det finns några sätt att komma runt detta. Ett sätt är att använda GND filter, en lösning som många proffesionella fotografer ser som den bästa.
Tips: Använd GND filter om det finns en stor skillnad på ljusmängden på mark jämfört med himlen.
Anledningen till varför du ska använda ett GND-filter är för mörka ner på ljuset där bilden är som ljusast (vanligtvis himlen) för att få en balanserad exponering. GND filter hjälper alltså till att skapa en bild som är behaglig för ögonen.
Användningsområden för GND filter
- De flesta landskapsfotografer använder GND filter för att mörka ner på himlen (främst vid soluppgångar/solnedgångar).
- Det är även vanligt att använda GND filter mitt på ljusa dagen, ofta i kombination med vanliga ND-filter.
- För att få en längre slutartid; som kan framkalla effekter som silkeslent vatten eller en snygg oskärpa.
Bild tagen utan GND filter
(Bilden är från Haida, tagen av Thomas Di Donato (Italien))
Bild tagen med ett mjukgraderat GND filter
(Bilden är från Haida, tagen av Thomas Di Donato (Italien))
Typer av GND filter:
Cirkulära halvtonade ND-filter
En billigare variant av rektangulära mjukgraderade GND filter, läs mer under rubriken mjukgraderade GND filter.
Hårdgraderade GND filter
Dessa filter är uppdelade i en transparent sida och en grå sida (sidan med ND-styrka) som de andra typerna av GND filter, hårdgraderade GND filter har en abrupt övergång från transparent till sin specifika ND-styrka.
Detta gör att det hårdgraderade filtret lämpar sig väl för dig som vill fotografera ett landskap med en mycket väldefinerad horisontlinje (linjen som skiljer mark från himmel), horisonten ska med andra ord vara rak.
Mjukgraderade GND filter
Mjukgraderade GND filter har en gradvis övergång från transparent till grått (ND-styrka) och når inte sin specifika ND-styrka förrän på filtrets topp.
Detta innebär att mjukgraderade ger en mindre uppenbar effekt på dina bilder än hårdgraderade. De är trots det mer flitigt nyttjade filter då man med fördel kan använda dessa filter i landskap med en ojämn horisont (vilket oftast är fallet), som exempelvis; landskap med kullar, berg, skog, hus och så vidare.
Omvänt mjukgraderade GND filter
Omvänt mjukgraderade GND filter har en abrupt övergång från transparent till grått (ND-styrka) likt hårdgraderade, skillnaden med omvänt mjukgraderade är att ND-styrkan sedan trappas ner tills du kommer till filtrets topp.
Detta gör att det omvänt mjukgraderade filtrer har som störst effekt på mitten av landskapsbilden medan effekten gradvis försvinner ju längre upp du kommer. Resultatet av detta är att det omvänt mjukgraderade filtret passar perfekt när solen befinner sig vid horisonten (alltså vid soluppgångar/solnedgångar)
GND filter finns i olika ND-styrkor
Inte nog med att du kan välja vilken typ av GND filter du ska ha, du kan även välja vilken ND-styrka du ska ha på ditt GND filter. Den vanligaste ND-styrkan som kunder väljer att handla är ND8 som blockerar 87,5% av ljuset.
Köp produkterna här
-
5 varianter
-
4 varianter
-
9 varianter
-
3 varianter
-
-
-