UV-filter eller inte?
UV filtret ska skydda objektivet från damm, smuts och repor; och minimera den oskärpa som kan skapas av UV-strålar. UV-filtret har dock fått kritik och denna artikel finns till för att gå igenom fördelarna och nackdelarna med filtret.
Men först vill jag förklara att det finns 4st olika sorters UV-filter:
- Vanliga UV-filter
- UV-filter med multicoating (Antireflexbehandlade)
- UV-filter i modellen slim (Utformade for att undvika vinjettering)
- UV-IR-CUT (Utformade för videokameror modellerna CCD & CMOS)
FÖRDELAR MED UV-FILTER:
1. UV-filtret skyddar objektivet
Rubriken ovan är troligen det argument som har störst tyngd när det gäller fördelarna med ett UV-filter.
UV-filtret skyddar dock inte mot skador orsakade av en ovarsam eller oförsiktig hantering av objektivet. Detta kan låta självklart men ett UV-filter skyddar alltså inte objektivet om man exempelvis skulle tappa objektivet på marken utan skyddar endast det yttre glaselementet.
Närvaron av ett UV-filter på objektivet skyddar alltså bara det yttersta glaset på objektivet mot damm, smuts, fläckar och repor som sliter ut UV-filtret istället. Vilket är att föredra? Att objektivet slits ut eller att ett mycket billigare UV-filter gör det?
Filtret är cirkulärt och kan enkelt skruvas av från objektivet, vilket gör den mycket lättare att rengöra. Å andra sidan om UV-filtret skulle repas eller bli så smutsig att den är för svår att rengöra ordentligt ska du vara tacksam att det just är UV-filtret som har blivit utnött och nergången än att objektivet har blivit det, det kommer att kosta betydligt mindre att köpa ett nytt UV-filter än att köpa ett nytt objektiv aternativt att reparera ett trasigt objektiv!
Bilden till höger är tagen av fotografen Matilda Wik, och visar hur ditt objektiv kan se ut om du inte använder ett UV-filter -->
2. UV-filtret minimerar UV-ljus vilket ger en bättre bildskärpa
Detta argument är nästan inaktuellt när det kommer till moderna digitalkameror. Gamla filmkameror var extremt känsliga för UV-ljus. Sensorn i moderna digitalkameror är dock för det mesta ganska okänslig för UV-ljus, så problemet med att bildskärpan förstörs av UV-ljus gäller inte längre i samma utsträckning.
Tips: Detta argument gäller emellertid fortfarande för videokameror av typerna CCD eller CMOS.
3. Ett smutsigt glaselement förstör bildkvaliteten - vilket undviks bättre med UV-filter
Smuts i alla dess former förstör bildkvaliteten på dina bilder oavsett om det rör sig om oönskade fettfläckar eller någon annan smörja. Du märker givetvis själv när bilderna försämras påtagligt av allt samlat smuts. Det är då som tidigare nämnt enklare att rengöra ett filter än ett objektiv.
Små mängder smuts och damm ger knappt en märkbar försämring av bildkvaliten - Såvida du inte fotograferar under en stark ljuskälla som kastar sitt ljus på optikens alla små dammkorn. Det är även här lättare att torka bort allt smuts från ett UV-filter än att göra samma sak på ett objektiv.
Tips: Om UV-filtret är svårt att få loss så kan man använda sig av en filteröppnare som gör det lättare att skruva av filtret.
NACKDELAR MED UV-FILTER:
1. UV-filtret är ett extra glaselement vilket orsakar mer reflektioner som i sin tur ger en mer oskarp bild
Eller mer specifikt ett till glaselement ökar antalet reflektioner mellan glasen vilket i sin tur ger mer linsöverstrålning.
Förklaring linsöverstrålning: Linsöverstrålning är när det skapas reflektioner i kameraoptiken som sedan ger fula ljuskroppar och en försämrad färgkontrast på bilden som du tar.
Glasytorna av alla objektivelement liksom glasytorna i olika kamerafilter bidrar till att öka reflektioner i din kameraoptik. Moderna objektiv består av upp till 15 eller ännu flera glaselement - Och något extra glaselement i form av ett kamerafilter ger då inte en märkbar ökning av reflektioner i de allra flesta situationer men kan ge en ökad linsöverstrålning i kraftigt motljus.
En möjlig lösning för att minska på reflektioner:
Lösning: Vissa försäljare av kamerafilter säljer UV-filter med multicoating, dessa filter är dock en prisklass dyrare än filter utan multicoating. Filter med multicoating minimerar på reflektioner vilket i sin tur bevarar bildskärpan. Multicoating gör frågan om man ska ha ett UV-filter eller inte: så mycket enklare för alla skeptiker där ute.
Förklaring multicoating: Multicoating är en slags behandling av glas som gör så att glaset reflekterar mindre. Man skulle också kunna säga att filter med multicoating är antireflexbehandlade. Bilderna nedan är tagna av David Johansson som illustrerar skillnaden i hur lite mer reflektion som man får av ett UV-filter med multicoating jämfört med att inte ha något uv filter överhuvudtaget!
2. UV-filtret minskar ljusgenomsläppet till kameran
Det är sant att ett extra glaselement minskar på ljusgenomsläppet - Men endast ytterst lite, det rör sig max om några procentenheters mindre ljusgenomsläpp. Det ska nämnas att filter av hög kvalitet har en högre nivå av transparens.
3. UV-filtret orsakar vinjettering
Detta är för det mesta fallet om du fotograferar med ett vidvinkelobjektiv.
Förklaring vinjettering: Vinjettering är när någon del av kameraoptiken kommer med på bild. I det här fallet: UV-filtret kommer med på bild.
En möjlig lösning för att undvika vinjettering:
Lösning: Köp UV-filter i modellen slim.
Förklaring slim: Kamerafilter av modellen slim har en tunnare fasthållningsring - Kamerafilter i modellen slim har därför en mindre risk att orsaka vinjettering men saknar därför en yttre filtergänga.
Köp produkterna här
-
13 varianter
-
15 varianter
-
-
-