Vad gör ett polarisationsfilter?
Introduktion till polarisationsfilter
Polariserande filter kan öka färgmättnaden (färgmättnad anger intensiteten hos en färg) och minska på blänk och reflexer - och är ett av de få kamerafilter som inte kan återskapas med hjälp av digital bildredigering. De är oersättliga verktyg som bör finnas i varje kameraväska.
Men att utveckla en fingertoppskänsla för hur polarisationsfilter kan påverka en bild kräver först ofta mycket experimenterande. Denna fotoartikel är till för att snabba på denna process genom att visa hur och varför polariseringsfilter kan hjälpa dig!
Beteckningen POL (och varianter) betyder att ljuset bakom filtret är polariserat, vilket fungerar fint på spegellösa kameror och kameror utan funktioner som bygger på stråldelning för ljusmätning och autofokus. För att de senare ska kunna fungera korrekt behövs att ljuset ”av-polariseras”genom en tunn skiva bakom den polariserande folien, och filtret kallas då cirkuläpolariserande (Cir-pol, CPL).
// Haidas 150mm filtersystem + Polarisationsfilter
15mm 1/3sek. f/16 ISO100 (Bild från Haida, tagen av Luca Libralato, Tyskland)
När har jag användning av ett polarisationsfilter?
När du fotograferar:
Vatten - Med ett polarisationsfilter kan du minska eller få bort reflektioner och då kunna ta bilder, där man ser vad som finns i vattnet.
Himmel - Färgen går från blekblå till att bli en mer levande och djupare blå färg. Detta kan också användas för att öka exponeringen i skuggorna med behållen ton på himlen.
Genom glas - Att fotografera genom glas kan vara en riktig utmaning beroende på ljusets riktning men här kan du ha nytta av ett polarisationsfilter för att skära ner på distraherande reflektioner som annars förstör transparensen. Exempelvis när du fotograferar genom ett fönster eller akvarium.
Fotomotiv som blänker - Vill du få bort blänk från bilar med mera? Använd ett polarisationsfilter.
// Bild tagen utan och med polarisationsfilter på vatten
(Bild tagen av Anna Blomdahl, i samarbete med Kamda)
// Bild tagen utan och med polarisationsfilter på en bil
(Bild tagen av Jessica Widh, i samarbete med Kamda)
Hur fungerar ett polarisationsfilter?
Polarisationsfilter släpper igenom ljus polariserat i en viss riktning, och kan filtrera bort ljus som reflekteras mot kameran vid specifika vinklar. Det monteras framför ditt objektiv och den del av ljuset som filtreras bort styrs genom att vrida på polarisationsfiltret. Styrkan hos denna effekt kan bl a styras genom att ändra kamerans siktlinje i förhållande till solen.
Ett polarisationsfilter kommer att visa sin maximala effekt på himlen när det riktas vinkelrätt mot solen:
Ett bra sätt att visualisera var du får ut mest polarisationseffekt är att sikta ditt pekfinger mot solen medan du håller tummen rakt upp. Överallt din tumme pekar mot när du vrider din hand är där polarisationsfilter har sin starkaste påverkan. Bilden nedan illustrerar detta.
Rotera polarisationsfiltret för att få önskat resultat
Låt säga att du har hittat var polarisationsfiltret har sin maximala polariserande effekt genom att experimentera och följa instruktionerna ovan:
- Om du sedan roterar filtret lite (säg 10 grader), så kommer den polariserande effekten att bli mindre synbar än tidigare.
- När filtret har vridits 90 grader (till den andra ytterligheten) ska ingen polarisationseffekt synas alls. Mer rotation än detta och polariserisationseffekten kommer återigen att öka och cykeln upprepas.
Hur roterar jag ett polarisationsfilter?
Cirkulära (runda) polarisationsfilter har två delar - Den bakre skruvas i objektivets filtergänga medan den främre används för att justera polarisationseffekten. Det enda du behöver göra för att förändra polarisationseffekten är att vrida på den yttre ringen.
Rektangulära polarisationsfilter sätts in i filterhållaren oavsett vilket filtersystem du använder dig av. Detta gör att du måste vrida hela filterhållaren för att ändra på polarisationseffekten. Ett rektangulärt polarisationsfilter kan på grund av den anledningen vara svårt att kombinera med halvtonade ND-filter, även kallade GND-filter (graduated neutral density filter).
Polarisationsfilter ökar färgmättnaden
En av funktionerna ett polarisationsfilter har är att det ökar färgmättnaden.
När ljus reflekteras (dock inte av metaller) blir en del av det polariserat. När dessa reflektioner helt eller delvis tas bort av polarisationsfiltret, förvrängs färgen inte lika mycket - vilket resulterar i mer färgstarka bilder. Löv blir grönare, himlen kommer att ha en djupare blå färg och blommor m m kommer att vara mer intensiva i sina färger.
Olika motiv ger olika mycket färgmättnad samt polarisationseffekt. I allmänhet kommer mer reflekterande föremål (ej metallytor) att se en större ökning av färgmättnad när man använder ett polarisationsfilter. Klara soliga dagar ger mer påverkan än mulna eller regniga dagar, men även då ger ett polarisationsfilter oftast klarare och renare färger.
// Haidas 100mm filtersystem + Hårdgraderat GND filter ND8 + Standard ND-filter ND8 + Polarisationsfilter
16mm 30sek. f/14 ISO50 (Bild från Haida, tagen av Jose Hamra, Indonesien)
Nackdelar med polarisationsfilter
Även om polarisationsfilter har klara fördelar finns det även en del nackdelar med dem:
- De kräver att kameran riktas mot en rät vinkel till solen för maximal effekt på himlen. Med vidvinkelobjektiv, under ca 28 mm (fullformat) är det vanligt att himlen blir ojämn, detta på grund av att filtrets effekt varierar över bilden.
- De kan ta tid att använda eftersom de måste roteras för att få önskad effekt, och använd gärna stativ och förstorad live view.
- Polarisationsfilter har även en ND-styrka som minskar mängden ljus. Haidas polarisationsfilter ska högst minska ljusgenomsläppet med 33%.
Uppdaterad 2023-09-15
Köp produkterna här
-
4 varianter
-
13 varianter
-
9 varianter
-
18 varianter
-
-
13 varianter
-
2 varianter
-
-