Vad är vidvinkelobjektiv för fotografern?
Vidvinkel är ett begrepp som används för att beskriva en optisk lins eller ett objektivsystem som har förmågan att fånga en bredare synvinkel jämfört med en normal lins. I fotografi och film används vidvinkelobjektiv ofta för att inkludera mycket information i en enda bildram. De är användbara i många olika sammanhang som landskapsfotografering, inomhusfotografering, arkitektur, och ibland även i porträttfotografi för att skapa en unik effekt.
Bild av TTArtisan 17mm f/1.4 Vidvinkelobjektiv.
Bild på TTArtisan 17mm f/1.4 Vidvinkelobjektiv APS-C med en synvinkel på 81 grader.
Historia
Den tidiga historien om vidvinkelobjektiv går tillbaka till början av fotografins era. Men det var först under 1900-talet som dessa objektiv började produceras i större skala och med förbättrad optisk kvalitet. Ett av de tidigare exemplen på vidvinkelobjektiv är Zeiss’ Biogon-design, som introducerades 1934. Efter andra världskriget ökade efterfrågan på vidvinkelobjektiv, särskilt för användning inom journalistik och landskapsfotografering.
Fisheye-objektiv, som är en extrem form av vidvinkel, utvecklades ursprungligen för meteorologisk forskning och för att studera atmosfären. De kom senare att användas i kreativa sammanhang inom fotografi och film.
I takt med att digitala kameror har blivit alltmer populära har även tillgängligheten och variationen av vidvinkelobjektiv ökat. Många moderna smartphones har idag också inbyggda vidvinkelobjektiv.
Hur definieras ett vidvinkelobjektiv?
Definitionen av ett vidvinkelobjektiv kan variera beroende på kontext, men generellt gäller följande:
- Brännvidd: Det primära sättet att definiera ett vidvinkelobjektiv är genom dess brännvidd, vilken är kortare än för ett normalobjektiv. För en fullformatskamera (35mm film eller dess digitala ekvivalent), anses ofta en brännvidd under 35mm som "vidvinkel". För kameror med mindre sensorer justeras denna gräns proportionellt.
- Synvinkel: Detta är den vinkel som objektivet täcker. Ett vidvinkelobjektiv har typiskt en diagonal synvinkel större än omkring 60 grader.
- Distorsion: Många vidvinkelobjektiv har en viss mängd optisk distorsion, särskilt nära kanterna av bilden. Detta är inte en definition i sig, men det är en vanlig egenskap.
- Subkategorier: Vidvinkelobjektiv kan också delas in i "mild vidvinkel" (cirka 35-24mm), "standard vidvinkel" (24-16mm), och "extrem vidvinkel" eller "fisheye" (mindre än 16mm), om man talar om fullformatskameror.